Heb je last van opgezette klieren onder je oksel? Dan is dit een nuttig artikel voor jou. Je wil waarschijnlijk van alles weten over het hebben van opgezette klieren onder je oksel. Laten we hiermee beginnen: in 99 procent van de gevallen wijst het op een uitstekend functionerend lichaam.
Waarom je opgezette klieren onder je oksel kan hebben
Mensen zijn vaak bang voor opgezette klieren, al helemaal op zo’n gekke plek als onder de oksel. Dit is echter nergens voor nodig. Er is namelijk een aantal plekken op je lichaam waar klieren sterk geconcentreerd zijn. Deze plekken zijn onder meer je borstbeen, hals, buik en ook onder je oksel. Voel je onder je oksel dus plotseling dat één van de klieren wat groter is geworden, dan is het eerste wat je alvast weet dat het normaal is dat zich hier klieren bevinden. Misschien is het je nooit eerder opgevallen, maar het is wel zo!
Die klieren, ofwel lymfeklieren, die je op je lichaam hebt, hebben een belangrijke lichaamsfunctie. Ze zorgen namelijk voor de heling van je lichaam. Als je bijvoorbeeld een infectie hebt gekregen, waardoor je bacteriën naar binnen hebt gekregen, dan zorgen de klieren ervoor dat deze infectie verdwijnt. Ditzelfde gebeurt met afvalstoffen die je lichaam niet meer nodig heeft of met bijvoorbeeld verteerd vet. Omdat je lichaam hier af wil, zorgen de lymfeklieren ervoor dat de stoffen via je bloed je lichaam zullen verlaten.
Opgezette klieren en witte bloedlichamen
Een lymfeklier bestaat uit een lymfe. Dit is het hart van de klier, dat zorgt voor de doorstroom van je afvalstoffen. In je lymfeklier bevinden zich veel witte bloedlichaampjes. De functie van de witte bloedlichamen is het zuiveren van je lichaam, dus als je een infectie hebt gehad (zonder dat je het soms merkt), kunnen de witte bloedlichaampjes de bacteriën wegwerken. Hiervoor zetten de lichaampjes uit. Ze vermenigvuldigen zichzelf, zodat ze sterker zijn tegen de bacteriën. Daardoor wordt je klier opgezet. Dit proces speelt zich waarschijnlijk op het moment ook af onder je oksel.
Symptomen van een kwaadaardige opgezette klier onder de oksel
In slechts één procent van de gevallen is er sprake van een kwaadaardige opgezette klier. Het is goed om je hierover ook goed te informeren, zodat je weet wanneer een opgezette klier onder je oksel wel en niet een uiting is van het uitstekend functioneren van je lichaam. Wordt de opgezette klier in je oksel namelijk telkens groter en ben je er na een paar weken nog steeds niet van af? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als je naast de opgezette klier in je oksel last krijgt van rode strepen op je huid, sterke vermoeidheid en een hevige koorts, kun je het beste naar de huisarts gaan. De huisarts kan je vervolgens aan de hand van diverse vragen onderzoeken. Je wordt bijvoorbeeld gevraagd hoelang je al last hebt van de kwalen en naar de frequentie van je klachten. Wanneer je huisarts de situatie niet vertrouwt, kan hij of zij je doorsturen naar het ziekenhuis, waar je onderzocht kunt worden. Let wel: dit komt zelden voor.