Een plaats waar veel mensen last hebben van een opgezette klier is op de lies. Je hebt daar namelijk heel veel lymfeklieren zitten, die kunnen opzetten. Dit is echter in vrijwel alle gevallen totaal niet ernstig. Het is zelfs goed dat je lichaam ervoor zorgt dat lymfeklieren opzetten. Lees in dit artikel alles over de werking van een opgezette klier in je lies.
Hoe lymfeklieren in je lies werken
Opgezette klieren kun je net zo goed in je lies als onder je oksel, op je borstbeen of tussen je ribben hebben. De werking bij de opgezette klieren is in alle gevallen hetzelfde. Ten eerste is het goed om te weten dat je maar liefst 600 klieren op je lichaam hebt. Deze klieren heten lymfeklieren en centreren zich op plaatsen op je lichaam zoals op je lies, waar je er een heleboel hebt zitten. Lymfeklieren zijn erg belangrijk voor je lichaam. Ze zorgen namelijk voor de doorvoer van afvalstoffen in je lichaam naar je bloed, zoals verteerd vet.
Lymfeklieren kunnen ook opgezet worden. Dit gebeurt wanneer je een infectie hebt gehad en je lichaam in contact is met bacteriën. Er moet ook nu gezorgd worden dat je lichaam gezuiverd wordt. En daar spelen de lymfeklieren een grote rol in. Ze zorgen er namelijk voor dat je lichaam weer hersteld. Iedere lymfeklier bestaat uit een lymfe, met witte bloedlichaampjes. Deze witte bloedlichaampjes zorgen ervoor dat je lichaam kan herstellen na bijvoorbeeld een infectie. Als je een infectie hebt opgelopen, kunnen klieren gaan opzetten, doordat de witte bloedlichaampjes vermenigvuldigen. Samen staan ze namelijk sterker tegenover de infectie. Wat er dus in feite gebeurt als je een opgezette klier in je lies hebt, is dat je lichaam zich bewapent tegen een infectie. En dat is natuurlijk alleen maar een teken van een uitstekend functionerend lichaam.
Waarom je opgezette klieren in je lies kunt hebben
Dat de klieren in je lies opgezet zijn, heeft er mee te maken dat hier veel klieren aanwezig zijn. De kans dat er één opgezet wordt is dan ook groter. Waarschijnlijk heb je ergens een – allicht onopgemerkte – infectie in de buurt van je lies. Er zijn slechts weinig gevallen waarin een opgezette klier een teken is van een kwaadaardig proces. Slechts in één procent van de gevallen kan een opgezwollen klier kwaadaardig zijn.
Kwaadaardige opgezette klieren
Opdat het belangrijk is om te weten wanneer een opgezette klier in je lies kwaadaardig is, worden de symptomen hieronder beschreven. Bij een kwaadaardige opgezette klier is het namelijk nodig om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Symptomen voor een kwaadaardige opgezette klier kunnen zijn dat je veel last hebt van koorts en vermoeidheid. Daarnaast kun je plotseling rode strepen op je huid hebben. Als je last hebt van deze symptomen, dan moet je direct naar de huisarts gaan. Er hoeft niet per se iets aan de hand te zijn, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. De huisarts kan je ondervragen en indien nodig doorsturen naar een ziekenhuis voor een nader onderzoek.