Er zijn diverse plekken op je lichaam waar je last kunt hebben van opgezette klieren. Je kunt opgezette klieren hebben in je hals, nek, keel en bijvoorbeeld onder je kaak. De ene klier is bovendien groter dan de andere. Je leest hier alles over opgezette klieren op deze plaatsen.
Opgezette klieren: wat kan ik er tegen doen?
Citrosan ondersteunt het immuunsysteem van je lichaam. Deze drank wordt gebruikt als koortsverlagend middel en pijnstiller.
Ondersteun nu je klieren met Citrosan. Klik hier om te bestellen!
Opgezette klieren niet gevaarlijk
Een opgezette klier kan gevaarlijk lijken. Een bobbeltje op het lichaam wordt namelijk snel verward met kanker. Een opgezette klier op je hals, nek, keel of onder je kaak is echter volledig normaal. Het betekent dat je lichaam bezig is een (bacteriële) infectie te zuiveren. Je lichaam werkt dus juist goed als je klieren op gaan zetten. Slechts in één procent van de gevallen kan er sprake zijn van kwaadaardige opgezette klieren. Dit betekent met andere woorden dan 99 procent van de opgezette klieren een goed teken is!
Werking van opgezette klieren
Klieren heten ook wel lymfeklieren. Je hebt wel 600 lymfeklieren in je lichaam. Dat zijn er een heleboel en je lymfeklieren kunnen ook wel eens opgezet zijn. In ieder geval is de functie van je lymfeklieren het zuiveren van je lichaam. De overtollige afval- en vloeistoffen worden afgevoerd uit je lichaam, zodat deze stoffen niet in je lichaam blijven zitten. Verteerd vet wordt op deze manier bijvoorbeeld doorgegeven aan het bloed. De binnenkant van je lymfeklier is hierbij zeer van belang. Dit heet de lymfe en dit zorgt ervoor dat de doorstroom geschiedt.
Wat ook erg belangrijk is aan de lymfeklieren, is dat ze witte bloedcellen bevatten. De witte bloedcellen in je lymfeklieren zorgen ervoor dat virussen en bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Als je last hebt van een wondje of een infectie, dan zorgen de lymfeklieren voor de heling van je lichaam. Door de witte bloedcellen in je klieren te vermenigvuldigen, kunnen de lymfeklieren dit proces voltrekken. Een lymfeklier moet dus wel opzetten om je lichaam te zuiveren van infecties.
Je hebt de lymfeklieren overal, dus zowel in je hals, nek, keel en onder je kaak. Voel maar eens, dan zul je de bobbeltjes wel voelen. Als deze klieren dus opzetten, dan wordt je lichaam gezuiverd van een (bacteriële) infectie. Die kun je soms ongemerkt hebben opgelopen. Het mooie aan opgezette klieren is dat deze klieren je lichaam toch direct weer zuiveren, zodat je geen last meer hebt van de bacteriële infectie.
Symptomen van kwaadaardige opgezette klieren
En hoe zit het dan met die één procent kwaadaardige opgezette klieren in je hals, nek, keel en onder je kaak? Helaas kan het zijn dat opgezette klieren een kwaadachtig karakter hebben. Je kunt zelf symptomen ontdekken van potentiële kwaadaardige klieren. Wordt je opgezette klier na een paar weken namelijk nog niet kleiner? Dan kan dit een huisartsbezoekje waard zijn. Heb je daarnaast last van koorts, rode strepen op je huid en moeheid? Ook dan moet je naar de huisarts gaan. Een huisarts zal je veel vragen stellen om erachter te komen waar je precies last van hebt. Eventueel stuurt hij je door naar een ziekenhuis, waar je verder geholpen kunt worden.