Op veel plekken op ons lichaam hebben we klieren, zo ook op de borst. Klieren kunnen opzetten en dat kan eng lijken. Het wordt – onterecht – door leken wel eens vergeleken met kankergezwellen. Deze vergelijking gaat echter vrijwel nooit op. Opgezette klieren – ook op de borst – zijn namelijk tekenen van een gezond functionerend lichaam.
Waarom je opgezette klieren op je borst kan hebben
Je lichaam heeft een heleboel lymfeklieren. Dit zijn er maar liefst 600. Deze lymfeklieren zijn erg belangrijk voor de heling van je lichaam. Als je bijvoorbeeld een infectie oploopt, dan zorgen de lymfeklieren voor het helingsproces van je lichaam. Je lymfeklieren bestaan uit een lymfe, die de inhoud van een klier is. Doordat de lymfe de overtollige stoffen in je lichaam doorstuurt naar je bloed, zuivert je lichaam zichzelf. Zo kan verbrand vet doorgestuurd worden naar je bloed, zodat je hier van af bent.
Wat er gebeurt als je klier opgezet is, is dat de witte bloedcellen in je lymfen hun werk gaan doen. Als je namelijk een wondje of een bacteriële infectie hebt opgelopen, ook dan zorgen de lymfeklieren ervoor dat je lichaam zichzelf weer zuivert. De witte bloedcellen vervullen hier een centrale rol in. Door te vermenigvuldigen kunnen ze de infecties beter aan en kunnen ze ervoor zorgen dat je lichaam weer heelt.
Deze klieren heb je overal op je lichaam. Zo ook op je borst. Zoals al eerder vermeld zijn er wel 600 lymfeklieren op je lichaam aanwezig. Het zou dan ook wat apart zijn als deze klieren zich niet zouden bevinden op je borst. Heb je een opgezette klier op je borst, dan is dit dus ook een teken dat je lichaam bezig is met een gezond helingsproces. Natuurlijk wordt tegen een knobbeltje op de borst (al helemaal door vrouwen) altijd wat angstig aangekeken. In principe is er niets mis met een opgezette klier, of een cyste op de borst.
Kwaadaardige opgezette klieren op je borst
Wel zijn er gevallen van kwaadaardige opgezette klieren, ook op de borst (één procent van de gevallen). Merk je dat de opgezette klier alsmaar groter wordt en na een tijdje nog niet kleiner wordt, dan is dat voldoende reden om aan de bel te trekken. Je kunt nu het beste een afspraak met je huisarts maken. Ook als de opgezette klier gepaard gaat met een hevige koorts of een sterke vermoeidheid, dan kun je het beste even naar je huisarts gaan.
Huisartsonderzoek naar opgezette klieren
De huisarts kan je lichaam onderzoeken. Hij zal je eerst diverse vragen stellen, zoals de vraag of je ook pijn hebt aan de opgezette klieren en of je al lang een opgezette klier hebt. In de meeste gevallen zal er niets ernstigs aan de hand zijn, maar als de huisarts het niet vertrouwt, zul je doorgestuurd worden naar een ziekenhuis. Hier kun je nader onderzocht worden. Als er daadwerkelijk sprake is van kwaadaardige opgezette klieren op je borst, zal er een operatie noodzakelijk zijn.