Als je last hebt van pfeiffer, dan heb je veelal ook opgezette klieren op je lichaam. Deze klieren noemt men ook wel klierkoorts en kunnen op diverse plekken ontstaan, maar meestal komen ze voor in je nek, oksels of liezen. Pfeiffer is een vervelende ziekte, maar het gaat vanzelf over. Het medicijn is dan ook ‘veel rust nemen’.
Symptomen van pfeiffer
Als je last hebt van pfeiffer, ofwel klierkoorts, dan is één van de symptomen dat je last hebt van opgezette klieren in je nek, oksels of liezen. Dit zijn niet eens de meest vervelende symptomen. Natuurlijk is het veel vervelender dat je zo lang enorm moe bent en hierdoor relatief weinig kunt doen. Je bent na de kleinste inspanning al uitgeput. Hierdoor kun je weinig ondernemen en zal het waarschijnlijk een saaie periode voor je worden, waarin je niet naar je werk of naar school kunt. Er zijn gradaties van ergheid bij pfeiffer, maar zeker is dat de opgezette klieren niet het meest vervelende aspect zijn.
Pfeiffer en opgezette klieren
De opgezette klieren zijn zelfs een teken dat je lichaam – zij het langzaamaan – weer herstelt. Pfeiffer is namelijk een infectieziekte. Je hebt een infectie opgelopen, waar je lichaam een zekere heftige reactie op heeft. Het gaat vanzelf over, maar de infectie heeft voor enkele maanden of een jaar een grote invloed op je gezondheid. Het lichaam probeert de bacteriën van je infectie weg te krijgen. Hiervoor zijn lymfeklieren erg belangrijk. Lymfeklieren zorgen er namelijk onder meer voor dat afvalstoffen – dus ook bacteriën – het lichaam verlaten via het bloed.
Dit doen ze doordat ze bestaan uit witte bloedlichaampjes, die bij een infectie vermenigvuldigen. Deze witte bloedlichaampjes gaan de strijd aan met de bacteriën, die je lichaam zijn binnengekomen. Omdat de witte bloedlichaampjes zijn vermenigvuldigd, staan ze sterker tegenover de bacteriën. Hierdoor worden je lymfeklieren opgezet. Dit is dus een natuurlijk proces bij pfeiffer, omdat de infectie tegengegaan moet worden.
Kwaadaardige opgezette klieren
In het algemeen gesproken zijn opgezette klieren in 99 procent van de gevallen goedaardig en in het geval van pfeiffer is het zelfs compleet logisch om opgezette klieren te hebben. Er is slechts sprake van kwaadaardige opgezette klieren, wanneer er ook sprake is van hevige vermoeidheid, koorts en rode strepen op de huid. Omdat een patiënt met pfeiffer van de eerste twee symptomen sowieso al bovengemiddeld last heeft, zijn deze symptomen in dit geval niet van toepassing. Wat je nog kunt doen als je het niet vertrouwt, is op zoek gaan naar rode strepen op je lichaam. Mocht je deze vinden, dan kun je met een huisarts contact opnemen. Deze kan je vervolgens onderzoeken. Dit doet hij of zij door je veel vragen te stellen over bijvoorbeeld de duur van je probleem en de kern van het lichamelijke probleem van je. Als de huisarts het niet vertrouwt, kun je eventueel doorgestuurd worden naar het ziekenhuis voor een onderzoek.