Heb je last van opgezette klieren achter je oor? Dat kan! Achter je oor is namelijk één van de plaatsen waar opgezette klieren zich centreren. Opgezette klieren zijn een teken dat je lichaam goed functioneert, dus er is in principe geen reden tot paniek. Slechts in één procent van de gevallen kan een opgezette klier wijzen op een kwaadaardige plek op je lichaam.
De functie van klieren achter het oor
Klieren op je lichaam heb je in overvloed: het zijn er namelijk wel 600! De klieren die je op je lichaam hebt, staan beter bekend als lymfeklieren en die centreren zich op diverse plekken. Op je buik, tussen je ribben of in je hals kun je lymfeklieren hebben zitten. Een andere bekende plaats is bijvoorbeeld je lies. Maar ook achter je oor heb je vaak veel klieren zitten. Deze klieren kunnen opzetten als je last hebt gehad van een infectie. De klier zet dan op om de infectie weg te werken.
Je lymfeklier bestaat uit een lymfe, met witte bloedlichaampjes. De lymfeklier zorgt ervoor dat overtollige afvalstoffen uit je lichaam worden gehaald en via je bloed weggaan. Dit soort afvalstoffen zijn bijvoorbeeld verbrande vetten. De lymfeklieren brengen de afvalstoffen naar het bloed en de stoffen kunnen niet meer terug in je lymfeklieren komen. De klieren hebben dan ook een heilzame werking op je lichaam en gezondheid.
Opgezette klieren achter je oor zijn functioneel
Als je lymfeklier bijvoorbeeld achter je oor opgezet is, dan betekent dit dat je in aanraking bent gekomen met bacteriën, door bijvoorbeeld een infectie. Deze infectie kun je lang niet altijd doorgehad hebben in eerste instantie. Toch kan de infectie er zijn. De witte bloedlichaampjes in je lymfe gaan zich vermenigvuldigen, om op deze manier de bacteriën tegen te gaan. Samen zijn de witte bloedlichaampjes immers sterker in de verdediging tegen de bacteriën. Het gevolg voor het uiterlijk van je klier is dat deze gaat opzetten. Je hebt nu een opgezette klier – bijvoorbeeld achter je oor.
Is dit iets om bang voor te zijn? In eerste instantie totaal niet. Het betekent juist dat je lichaam goed functioneert, omdat deze zelf in staat is om bacteriën tegen te gaan. Waar je misschien bang was voor iets wat te maken had met kanker, is juist het tegenovergestelde aan de gang. Al kan de strijd van de witte bloedlichaampjes soms hard worden gestreden, toch is het niets om je zorgen over te maken.
Kwaadaardige opgezette klieren achter je oor
Slechts in één procent van de gevallen heb je te maken met een kwaadaardige opgezette klier achter je oor. Dit kan het geval zijn als je naast een opgezette klier ook last hebt van heftige vermoeidheid, dikke koorts en rode strepen op je huid. Nu moet je de huisarts wel inlichten. Deze kan je namelijk onderzoeken door gerichte vragen te stellen. De huisarts kan als hij of zij het niet vertrouwt besluiten dat je nader onderzocht moet worden in het ziekenhuis. Dit gebeurt slechts in één procent van de gevallen.